Tietoa meistä

Timantti-grafiikka

"Lauluyhtye Kvartsin esitys on kokonaisuus, jonka muodostavat taitava laulu, mainiot yksittäiset äänet ja huoliteltu ulkoasu - -"
- ote tuomaristopalautteesta, Suomen Mieskuoroliiton lauluyhtyekilpailu 2018


Kvartsin tarina alkoi vuonna 2013 Itä-Suomen yliopiston kuoron riveistä poimituista neljästä laulajasta, ja toimi sellaisenaan vuosina 2013-16 aktiivisesti keikkaillen kunnes laulajien elämäntilanteiden muutosten myötä toiminta jäi tauolle. Vuoden 2017 kesällä perustajajäsenet Ilkka Marttinen ja Ilkka Saloranta saivat rinnalleen uudet tenorit, ja näin Kvartsin tarina sai jatkoa. Uudet jäsenet päättivät perustaa Kvartsista oman yhdistyksensä, Lauluyhtye Kvartsi ry:n.

Syksyllä 2017 toimintansa aloittaneen Lauluyhtye Kvartsi ry:n visioon kuuluu ensisijaisesti luoda monipuolisia ja viihdyttäviä esityskokonaisuuksia. Pitkän kuoro- ja lauluyhtyekokemuksensa ansiosta Kvartsin laulajat tietävät, miten luoda yleisölleen lähtemätön vaikutus huolitellulla esityksellä tilanteessa kuin tilanteessa.

Kolme vuotta kestäneen toimintakautensa aikana yhteistyö eri medioiden kanssa, lukuisat yksityiskeikat ja 2. sija Suomen Mieskuoroliiton lauluyhtyekilpailussa keväällä 2018 ovat nopeasti vakiinnuttaneet Kvartsin aseman yhtenä Suomen tasokkaimmista ja viihdyttävimmistä mieskvarteteista.

Jäsenet

Tenori

Niklas Oksman

Kvartsin kuopus on nuoresta iästään huolimatta suorittanut Suomen mieskuororintamalla kvartsilaisista virallisesti eniten: Niklas suoritti Suomen Mieskuoroliiton laulajamerkit, perus-, taito- sekä mestarimerkin vuosina 2015-16 ja pitää näin ollen hallussaan Suomen ennätystä historian nuorimpana mestarimerkin suorittaneena laulajana. Nykyään Niklas laulaa myös Mieskuoroliiton edustuskuorossa Liiton Miehissä. Lavalla Niklaksen herrasmiesmäinen rauhallisuus ja stoalaisen tyyni olemus tasapainottaa Kvartsin esiintymistä niin, että tietty levollisuus esiintymisissä säilyy. Tilannetta tasapainottaakseen Niklas on kuitenkin lavan ulkopuolella usein innokkaimpana jäsenenä ehdottomassa uusia lauluja ja ideoita Kvartsille.

Kontratenori

Aarne Savolainen

Aarnen liihotellessa keskimäärin puolikkaan oktaavin verran korkeammalla kuin muut ryhmän laulajat, saattaisi loppuryhmä kokea eräänlaista ääniala-alemmuuskompleksia. Kvartsi on kuitenkin kääntänyt tilanteen osaltaan voitoksi ja Aarnen poikkeuksellisen korkea ja kirkas ääni sointuukin yhteen muun ryhmän kanssa tavalla, joka jättää yleisön jäsenet usein tuijottamaan toisiaan hämmentyneinä ja toisaalta ihaillen. Niin ikään jos Kvartsin kesken jaettaisiin Hymypoika-patsas, sen voittaisi Aarne. Alituinen pilke Aarnen silmäkulmassa ja tarttuva nauru nimittäin takaavat, että Kvartsi pysyy vireessä - jos siis vanha uskomus hymyn ja hyvän lauluvireen välillä olevasta yhteydestä on totta.

Baritoni

Ilkka Marttinen

Kvartsin toinen perustajajäsen Ilkka M on vuodesta 2009 lähtien tuonut Joensuun kulttuurikentälle hulluja ideoita ja visioita lähes saturaatiopisteeseen saakka. Suuren osan vapaa-ajastaan Ilkka käyttääkin Kvartsin tulevaisuuden pohtimiseen ja intohimoiseen kehittämiseen. Muut jäsenet saavat todella painaa jarrupoljinta aina, kun Ilkka esittelee treeneissä uusimpia kehitysideoitaan ja toimintastrategioitaan. Valitettavasti keikoilla tämä kohkaaminen ei taukoa kuin laulujen ajaksi, jolloin muiden jäsenten tehtäväksi jää usein suurta myötähäpeää aiheuttavien välispiikkien aikana sen vähän pelastaminen, mitä pelastettavissa on.

Basso

Ilkka Saloranta

Jos Ilkan bassoääntä pitäisi kuvata kahvilaadulla, olisi se samettisen pehmeä ja täyteläinen Juhla Mokka. Vakaan ja insinöörintarkan sointupohjan kehittämisen lisäksi Ilkka on jo poikakuoroajoistaan lähtien tutkinut ihmisäänen eri ulottuvuuksia äärimmäisellä uteliaisuudella: svengaava bassolinja ja beatbox ovatkin vain pieni osa Ilkan vuosien mittaista kehittämistyötä, jonka tuotoksia Kvartsin keikoilla usein kuullaan. Kvartsin Ilkat ovat laulaneet vierekkäin keikoilla kohta lähes kymmenen vuotta, joten lavalla nähdään myös paljon hetkessä syntyneitä koreografioita ja dramaturgisia käänteitä, jotka monesti yllättävät laulajat itsensäkin.

Timantti-grafiikka